
Misschien denk je bij beschut werk wel aan mensen die dag in dag uit simpele handelingen verrichten. Het op elkaar stapelen van washandjes, bijvoorbeeld. Maar WVS is een ontwikkelbedrijf, en dat betekent dat we ook mensen met een Indicatie beschut werk vooruithelpen. Neem nou Jesse en Nadia. Ze kwamen binnen met de nodige moeilijkheden, maar zijn uitgegroeid tot gewaardeerde medewerkers. Jack Gabriels, werkleider op de afdeling Beschut Werk: “We zijn ontzettend trots op ze.”
Positief advies
Jesse, 22 jaar oud, maakte kennis met WVS toen hij voor school stage moest lopen. Nadat hij zijn diploma had gehaald, kwam hij thuis te zitten. Tijdens baantjes bij reguliere werkgevers liep Jesse tegen problemen aan. Hij kon het tempo en de werkdruk niet bijbenen. Zijn moeder vroeg een Indicatie beschut werk aan en via de gemeente kwam hij bij WVS terecht. Jack legt uit: “Een traject beschut werken start altijd met een Advies indicatie beschut werk. Als dat advies positief is en iemand bij WVS uitkomt, bepaalt een trajectbegeleider waar hij of zij geplaatst wordt. Ook horen we dan waar we op moeten letten en wat ontwikkelpunten zijn. Want dat is natuurlijk bij iedereen anders. Aan mij en Peter van der Knaap als werkleiders dan de taak om diegene vervolgens te monitoren en te begeleiden.”
Een stapje terug
Omdat er op dat moment geen plaats was op de afdeling Beschut Werk, kwam Jesse terecht in de doorstroomhal, waar hij voornamelijk inpakwerkzaamheden verrichtte. “Dat ging niet zo goed,” vertelt Jesse. “Het werk was te zwaar, het tempo lag te hoog en ik voelde me er niet op mijn gemak. Ook had ik moeite met op tijd komen. Toen ben ik naar beschut werk gegaan.” Jack vult aan: “Hij liep op zijn tenen. Het is frustrerend om te zien dat anderen het allemaal ietsjes beter doen, terwijl je harstikke je best doet. Jesse zag het als een degradatie, maar dat was het niet. Het was gewoon een stapje terug, we moesten nu eenmaal ergens beginnen.” Nu zit Jesse helemaal op zijn plek. “Ik vind het hier leuk. Alles: de werkzaamheden, de mensen, de sfeer.”
Basisvaardigheden
Toen Jesse bij WVS begon ontbraken de basisvaardigheden. Dat is nu wel anders. “Ik heb geleerd om beter met de werkzaamheden om te gaan. Eerst vond ik dat lastig, nu begin ik uit mezelf. Ook durf ik nu voor mezelf op te komen. Als ik nu iets niet snap, ga ik wel naar de leidinggevende toe.” Die basisvaardigheden worden gemeten aan de hand van zes competenties: inzet/motivatie, resultaatgerichtheid, flexibiliteit, samenwerken, regels nakomen en respect. Dingen als op tijd op je werk verschijnen, je telefoon uitzetten, je afmelden bij ziekte, pauze houden… Niet voor iedereen is dat vanzelfsprekend. “Het eerste halfjaar doen we daarom iedere maand een Talent6-meting,” vertelt Jack. “Zo houden we de ontwikkeling goed bij.” Jesse heeft inmiddels van alles gedaan, maar momenteel is hij bezig met springveren. En daarnaast helpt hij mee in de kantine.
Droombaan
Ook de 19-jarige Nadia heeft zich zichtbaar ontwikkeld. Jack: “Toen ze hier een rondleiding kreeg en op de trappenafdeling kwam zei ze: ‘Dáár wil ik naartoe!’ Dat was haar droombaan.” Nadia knikt: “Het leek me spannend en ik vind het fijn om veel te doen te hebben.” Ze begon met werkzaamheden bij de slangetjes, vergrendelpennen en wikkelmachine. En ja… óók bij de washandjes. Maar al snel bleek dat Nadia de afdeling Beschut Werk was ontgroeid. “Toen mocht ze de trappenafdeling proberen,” aldus Jack. “Dat ging zo goed, dat we steeds verder konden uitbouwen. En nu zit ze er gewoon!” Dat Nadia het enorm naar haar zin heeft op de trappenafdeling blijkt wel als ze erover vertelt. “Doppen zetten, nagels poppen, inpersen… Ik vind het gewoon heel leuk,” glundert ze.
Stoere meid
Je zou het misschien niet zeggen als je haar ziet – tenger gebouwd en klein van stuk – maar Nadia is graag fysiek bezig. Haar werk is zwaar, maar ook in haar vrije tijd beweegt ze graag. Ze is gek op voetbal. “Het is een stoere meid, niet normaal!” lacht Jack. Volgens hem is Nadia niet alleen erg vooruitgegaan in haar fijne motoriek, maar heeft ze vooral leren omgaan met werkdruk. “Bij de afdeling Beschut Werk zit er geen druk op de werkzaamheden, maar op de trappenafdeling is die er wel. Er wordt echt wat van haar gevraagd. Maar ze doet het fantastisch!” Toch is hard werken niet het enige wat Nadia heeft geleerd. “Ik ben ook geduldiger geworden. En omdat ik via WVS Nederlandse les krijg, kan ik beter lezen.”
Hoger niveau
Als het aan Nadia ligt, blijft ze voorlopig waar ze zit. Jesse heeft wel toekomstplannen. “Ik zou graag iets met de heftruck willen doen. Twee jaar geleden heb ik mijn heftruckcertificaat gehaald en daar heb ik maar een halfjaartje profijt van gehad.” Jack ziet zeker mogelijkheden. “Sommige van onze medewerkers blijven inderdaad altijd op deze afdeling, hoewel zij ook kleine stapjes zetten. Maar degenen die de basisvaardigheden onder de knie hebben, tillen we zeker naar een hoger niveau. Voor Jesse is dit niet het eindpunt, dat weet ik 100% zeker.”