+++
Lumi Zwartsenburg (60)

Als jong meisje in Roemenië wist ik al gauw dat ik extra moest doorzetten om iets van mijn leven te maken. Ik had namelijk een polioprik gekregen waar ik heel ziek van werd en als gevolg daarvan een groot deel van mijn jeugd in ziekenhuizen doorbracht. Uiteindelijk is door die prik zelfs de helft van mijn lichaam spastisch geraakt. Heel heftig, maar gelukkig hebben mijn ouders altijd in mij geloofd. Dankzij hen ontwikkelde ik mijn wiskundeknobbel en kon ik studeren in dat vakgebied. Ik behaalde een diploma tot wiskundedocent en vond een hele goede baan in mijn thuisland. Maar m’n toekomst wilde ik ergens anders in Europa opbouwen.

Via een penvriendschap ontmoette ik mijn Nederlandse man André. We schreven hele lange brieven, ontmoetten elkaar in Roemenië na maanden van briefpost en zijn uiteindelijk getrouwd. Ik verhuisde naar Nederland en daar kregen André en ik onze zoon. We zijn heel gelukkig met z’n drieën. Mijn gezin is het allerbelangrijkst voor me.

En natuurlijk wilde ik graag aan het werk toen ik was aangekomen in Nederland, maar dat ging helaas niet zomaar. Het feit dat ik een fysieke beperking heb, maakte de zoektocht naar een baan niet makkelijk. Na heel wat pogingen, afwijzingen en omzwervingen kwam ik bij WVS terecht. Daar kon ik eindelijk weer bijdragen, mijn eigen geld verdienen en kreeg ik de kans om te werken aan de Nederlandse taal.

+++
"Ik hoop dat je beseft dat er heel veel mogelijk is, als je maar doorzet in wat voor jou belangrijk is. Je kunt het!"

Nu, zoveel jaar later, werk ik via WVS met veel plezier bij De Kringloper als medewerker personeelszaken. Een heel bijzonder bedrijf waar ik elke dag veel leer en me heel erg thuis voel. We zijn hier een grote familie en je ziet de leukste spulletjes voorbijkomen elke dag. Ik hoop dat je beseft dat er heel veel mogelijk is, als je maar doorzet in wat voor jou belangrijk is. Je kunt het!

+++
Lees ook de andere verhalen

Maikel van Hal

"Werk hard, omring je met mensen die in je geloven en laat je nooit je dromen afnemen!"

Willy Kwist

"Ik denk altijd maar zo: alles is te leren, als je maar wilt!"

Alisha van Gogh

"Je moet doelen stellen in je leven en dingen doen die je echt leuk vindt, dat is belangrijk."

Nicojan Lazeroms

"Laat de wereld zien wat je allemaal in je hebt. Dan kan een ander daarvan meegenieten."

Nick Goorden

"Zo zie je maar: de omwegen in het leven maken jou juist uniek!"

Abdo Alwasouf

"Maar kijk hoe ver ik al ben gekomen… Er is altijd hoop, als we elkaar maar helpen."

Agmaja Kolman

"Je hebt maar één leven en daar moet je zelf wat van maken!"

Ga terug naar het overzicht

TOP