Pilot sociale innovatie blijkt wederom een succes: zes deelnemers tekenen arbeidscontract

Vanuit de bijstand een nieuwe kans op de arbeidsmarkt, mét een jaarcontract op zak. Dat is wat het tekenen van een contract bij Randstad betekent voor zes West-Brabantse deelnemers aan de pilot Sociale Innovatie. In het bijzijn van de Zundertse wethouder Twan Zopfi, Randstad-directeur Suzanne Oostveen en WVS-bedrijfsleider Ruud de Vreede, ondertekenden zij vanochtend hun arbeidscontract.

Een half jaar geleden gingen vier andere deelnemers hen al voor. Bedoeling van de pilot is om binnen een jaar nog eens twintig mensen meteen vanuit de uitkering een jaarcontract aan te bieden, voorafgegaan door een leerwerktraject op maat bij WVS.

Groepsfoto pilot Sociale Innovatie

Werkzekerheid en een marktconform maandsalaris

Als je langdurig een uitkering hebt ontvangen en weinig relevante werkervaring bezit, dan zijn er niet veel werkgevers die je meteen voor langere tijd een arbeidscontract aanbieden. Toch is dat de inzet bij de pilot Sociale Innovatie van Randstad, de zes gemeenten van het Werkplein Hart van West-Brabant en WVS.

Deze sociale innovatie biedt de deelnemers werkervaring, werkzekerheid en een marktconform maandsalaris. Die hulp is nodig om deze mensen de volledige stap te laten maken naar uitkeringsonafhankelijkheid. Ze ervaren nu vaak dat de arbeidsmarkt hen enkel losse opdrachten te bieden heeft. Een langdurige arbeidsovereenkomst met een werkgever blijkt niet haalbaar. Daarnaast is er veel vraag naar mensen met ervaring, maar weinig aanbod. Met de sociale innovatie krijgen deelnemers de kans om die ervaring op te doen.

Van leerwerktraject naar jaarcontract

Aan de nieuwe arbeidscontracten is een intensief leerwerktraject van ruim zes maanden bij WVS voorafgegaan. Randstad is intensief betrokken bij dit traject, dat ruimte biedt om vaardigheden verder te ontwikkelen en in het werkritme te komen. Wekelijks evalueert Randstad met de klant en deelnemer, met het doel bij te sturen, te motiveren en te complimenteren.

Na het leerwerktraject volgt een jaarcontract, met de garantie van minimaal 32 uur per week, en een bijbehorend inkomen. Daardoor zijn deelnemers niet meer afhankelijk van het Werkplein voor levensonderhoud. Randstad kan de werkzekerheid garanderen doordat het de kandidaten kan plaatsen bij de vele opdrachtgevers in de regio. Het uiteindelijke doel is dat ze na een jaar op eigen benen kunnen staan en zelfstandig aan het werk blijven.

Taart voor de deelnemers van de pilot Sociale InnovatieOver de pilot Sociale Innovatie

In deze unieke proef voor Nederland werken de zes gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Rucphen, Roosendaal en Zundert, verenigd in het Werkplein Hart van West-Brabant samen met Randstad en WVS om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt langdurig werk te bieden. Mét minstens een jaar inkomens- en arbeidszekerheid volgens marktconforme voorwaarden.

Recente berichten