Sociale inclusie? It giet oan!

Eerder dit jaar maakte WVS met de lancering van WVS Diensten en WVS Academie officieel de knip tussen werken en leren. We spreken daarmee hardop uit dat we een relevant vangnet blijven én een professionele, praktische springplank zijn. Wat mij betreft een enorme kans voor zowel inwoners als ondernemers in onze regio. Menselijk belang gaat namelijk prima samen met commerciële doelstellingen. Als je het goed doet tenminste.

We leven momenteel in een tijd waarin we collectief meer waarde hechten aan zingeving. De MVO-keurmerken vliegen ons om de oren en consumenten lijken als vanzelfsprekend sociaal maatschappelijke betrokkenheid te eisen van overheid en bedrijfsleven. Het is voor ondernemers flink schakelen. Hun bedrijfsvoering met hoge grondstofkosten en personeelstekort rondbreien én toch de consument vol vertrouwen aangehaakt te houden. Ik snap ze wel, die ondernemers. Voor ik in 2007 bij WVS begon, doorliep ik mijn loopbaan onder andere in de automotive en jachtbouw. Competitieve branches waarin het mijn management- en directietaak was om te optimaliseren; sneller en slimmer meer geld verdienen met betere producten. En dat betekende dat we in sollicitatieprocedures helaas niet altijd ruimte maakten voor iemand met wat gaten in zijn cv.

Krachten bundelen
Tot de nood te hoog werd en ik me plots mijn vakantiewerk in mijn jeugd in Friesland herinnerde. Mijn vader werkte als hoofd bedrijfsbureau bij het lokale SW-bedrijf waar onder andere Batavus-fietsen gemaakt werden. Om een centje bij te verdienen, mocht ik daar op vrije dagen aan de slag als montagemedewerker. Op die plek leerde ik krachten bundelen en er samen uithalen wat erin zit. Ongeacht de omstandigheden. Dat proces vertaalde ik midden jaren 90 naar misschien wel de allereerste WOL (Werken Op Locatie, red.) in West-Brabant. Bij het automotivebedrijf Manuli Auto Holland waar ik destijds werkte, kwamen we aan de productielijn chronisch handen tekort. Uitzendkrachten vlogen erin en eruit en we misten een stabiele basis aan gemotiveerde arbeidskrachten. Ik zocht verbinding met WVS en we integreerden uiteindelijk 40 WVS-medewerkers met hun eigen teamleiders naast onze collega’s in ons productieproces. Groot succes voor beide partijen.

Familie van vakmensen
Nu, ruim 16 jaar later, werk ik bij WVS Diensten elke dag met zoveel plezier samen met mijn grote sociale familie van vakmensen. Ruim 2000 professionals die allemaal naar eigen kunnen schitterende diensten leveren en producten maken, verpakken of vervoeren. Op onze WVS-vestigingen waar we aan de slag zijn voor onze klanten. In het veld en bij de 8 WOL’s op de werkvloer van grote regionale ondernemers zoals Bravis, Servicepack en Forever Direct. En alle 250 collega’s die namens WVS Diensten gedetacheerd zijn bij West-Brabantse werkgevers in allerlei waardevolle uiteenlopende functies. En weet je wat nou zo bijzonder is? Nog nooit eerder in mijn carrière had ik te maken met zo’n ontzettend lage productie-afkeur en zo’n hoge arbeidsmotivatie. Het klinkt als preken voor eigen parochie, maar collega’s hier geven écht om hun taak, hun werk. Dat maakt het verschil.

Ontwikkelformule
Het zou mooi zijn als we in Nederland onze overheidsgelden zo min mogelijk hoeven inzetten voor het betalen van uitkeringen, maar veel meer investeren in samenwerkingen en organisaties die dat vangnet en die springplank zijn. Het zou zoveel logischer zijn om ervoor te kiezen om mensen niet (thuis) te laten zitten, maar duurzaam op weg te helpen naar werk en zelfstandigheid. Bij WVS Academie gaan we dat dit jaar nog sterker uitbouwen door samen met Werkplein en ISD Brabantse Wal een ontwikkelcentrum op te zetten. In 6 tot 12 maanden leren werkzoekenden daar  basisvakvaardigheden in de branches Logistiek & productie, Groen, Schoonmaak, Post & pakket of Horeca. En werken we met hen aan werknemersvaardigheden zoals communicatie, planning en  zelfstandig werken. Een unieke formule waarmee je concreet de arbeidsmarkt op kunt. Wat mijn Friese hart zegt over onze missie naar sociale inclusie? It giet oan!

Recente berichten