
“We werken met ongeveer 550 mensen in de groenvoorziening. In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor de mensen die buiten werken. Daar moeten we werk voor binnen halen. Ik verzorg het relatiebeheer met bestaande klanten en doe ook de acquisitie naar nieuwe klanten. In opdrachten die we hier mee binnen halen, stuur ik ook direct de calculator / werkvoorbereiders aan. Daarnaast is er continu veelvuldig overleg en contact met onze uitvoerders, in relatie met de klanten die we bedienen.”
Wie zijn de belangrijkste opdrachtgevers van de (Winter)groenvoorziening?
“Vaak zijn dit natuurorganisaties. Ook krijgen wij opdrachten voor natuurwerken bij overheidsinstanties. Dit gebeurt dan indirect via aannemers die hier een bestek voor aangenomen hebben.”
Kun je een voorbeeld noemen van een dergelijke opdracht?
“Afgelopen winter hebben we voor een bedrijf griend gezaagd. Dat zijn een soort van knotwilgjes, maar dan laag bij de grond. Alle takken die daar vanaf komen worden gebruikt in de infrastructuur voor dijkverzwaringen. Die takken hebben wij afgezaagd, versleept naar de paden en er daar bundels van gemaakt met touw. Zo hebben we iets van 5 à 6 hectare gedaan.”
“Daarnaast hebben we op defensieterrein in de bossen bij Woensdrecht, een prunus bestrijding verzorgt voor een aannemer. Prunus is een exoot, speciaal voor de houtproductie geïmporteerd vanuit Canada. Deze is gaan woekeren en word nu bestreden in de bossen.”
Waarom klopt een aannemer bij jullie aan?
“Wat niet onbelangrijk is: we zijn ErBo gecertificeerd. (ErBo: Erkenningsregeling Bosaannemers) Dat is een certificeringstraject voor de specialisten in de bosbouw wereld. Hiermee kunnen wij ons onderscheiden in de markt en ons dusdanig positioneren zodat de aannemers en opdrachtgevers ons weten te vinden voor specialistische bos- en natuurwerkzaamheden.”
Dat certificaat krijg je niet zomaar lijkt me.
“Natuurmonumenten stelde het op een gegeven moment als kwaliteitseis voor alle aannemers die voor hen werkten. Het certificaat zegt ook iets over hoe je zaken zoals scholing, arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden geregeld hebt binnen je organisatie. Vergelijkbaar met ISO of VCA certificering maar dan specifiek voor bos en natuur. Wij worden hier jaarlijks voor getest: er komt dan een onafhankelijke controleur langs om te kijken of wij nog steeds voldoen aan bepaalde gestelde eisen in de branche. Als wij aan deze voorwaarden voldoen, word het certificaat verlengd.”
Mooi dat winterwerk, maar jullie zijn toch leerwerkbedrijf?
“Via de groenvoorziening kunnen wij mensen straks door laten stromen naar het reguliere bedrijfsleven. Via onze contacten met de aannemerij, zijn we nu aan het inventariseren of wij onze mensen bij die bedrijven kunnen laten instromen. Tegelijkertijd met die inventarisatie zijn we met dit verhaal naar het Werkplein gegaan. Die waren enthousiast en hebben een aantal mensen voor ons geselecteerd uit de kaartenbak. Langs die weg zijn er op dit moment een aantal personen aan het werk in een leerwerktraject, met als doel dat ze doorstromen naar regulier werk.”
“Daarnaast hebben we ook een aantal basisopleidingen opgezet. Deze opleidingen volgen de werknemers in de korte tijd dat ze bij ons zijn, een periode van maximaal een half jaar. Een VCA diploma (basiskennis van Veiligheid, Gezondheid en Milieu) is bijvoorbeeld een must in onze branche. Daarnaast hebben we ook verkorte opleidingen zoals: ‘Veilig werken langs de weg’, en aparte opleidingen voor het omgaan met machines zoals een bosmaaier, bladblazer etc.”
“We leren ze een bepaald arbeidsritme op te doen en stevig productie te leveren, maar daarnaast geven we ze dus ook een stuk opleiding mee. Na dit traject kijken we welke persoon het beste past bij welk bedrijf en welke vacature, zodat ze ergens met een vast contract aan de slag kunnen gaan. “
“Het zou fijn zijn als deze medewerkers na het leerwerktraject straks ook werk in het groen en wit gevonden hebben.”
Rob Maas
Assistent Bedrijfsleider Groenvoorziening WVS
Een Instructeur die van alle markten thuis is is goud word zeker ten behoeve van de Cursussen!!.
ik heb ook bij de wvs groen gewerkt 22 jaar met heel veel plezier heerlijk was dat in de vrij natuur buiten werken alle seizoenen als groene vakman . werd geestelijk ernstig ziek voorgoed afgekeurd op vrederust halsteren psychiatrisch ziekenhuis totaal 5 ziektebeelden en zeer zware medicatie vanwege manische depressie . ik mis het werk wel alleen kan dit niet meer ernstige concentratiestoornissen etc . ook eens knotwilgen gesnoeid in de winter heerlijk fris en gezond buitenj in de sneeuw in 2008 buitengebied heerle werkte toen met erwin van rijsbergen met kubota was mooie tractor . ik was tuinman in hart en nieren groeten jp van ineveld
Wat jammer dat je afscheid hebt moeten nemen van je werk, Jean Pierre! Maar fijn dat je met een warm gevoel op terugkijkt op je werk bij WVS. En hopelijk gaat het nu wat beter met je.
het gaat inderdaad beter met me vooral antipsychotica en lithium goed zorgvuldig innemen heb veel rust nodig kan geen zware prikkels meer verdragen ben rustiger geworden als ik de natuur zie en de zon schijnt geniet ik weer maar kan er niet meer in werken vindt ik erg maar ook afgelopen 6 jaar aan gewend geraakt . jos van kalmthout was mn uitvoerder en dennis schijvenaars en rini huybregts alleen maar goede ervaringen en contacten mee gehad waren erg lief voor mij ben het schap eeuwig dankbaar dat ik ng steeds de diplomas assistent en aankomend hovenier heb hebben ze destijds helemaal vergoed voor mijn groeten van jean pierre van ineveld
Goed dat te lezen Jean Pierre, we wensen je veel geluk en gezondheid!