Met onze ontwikkeltrajecten realiseerden we in 2024 samen met ISD en Werkplein een uitstroom die 77% hoger lag dan het jaar ervoor. Een resultaat waar we trots op zijn.
In totaal vonden zo 78 werkzoekenden vorig jaar een baan, tegenover 44 in 2023. Nog eens 54 deelnemers vervolgden hun traject bij een extern bedrijf en bij 103 was er na het traject een beter inzicht op tijdelijke of duurzame belemmeringen.
Daarnaast gaven we een stevige impuls aan het bieden van passend werk door nieuwe samenwerkingen en innovatie. Zo ontstonden er frisse kansen op groei, ontwikkeling en meedoen voor mensen voor wie een reguliere baan (nog) een brug te ver is, maar die wél vooruit willen.
Om nog meer mensen op weg te helpen naar betaald werk, detachering of vrijwilligerswerk, hebben we in 2024 flink geïnvesteerd in het verbeteren van onze dienstverlening.
In het eerste kwartaal is Startpunt geopend, een gezamenlijk centrum van ISD, Werkplein en WVS aan de Bosstraat 48 in Roosendaal. Hier kunnen we met behulp van verschillende instrumenten een verdiepende diagnose stellen. We hebben onze mouwen opgestroopt en het bestaande aanbod in 2024 verder uitgebreid met innovatieve tools die werkzoekenden beter ondersteunen op weg naar werk. Zo gebruiken we nu VR-brillen om beroepen op een laagdrempelige manier te verkennen. Ook werken we met game-based assessments: korte online spellen die inzicht geven in onder andere cognitieve vaardigheden, sociaal-emotionele capaciteiten, gedrag, werkwaarden en persoonlijkheid.
Daarnaast is in samenwerking met ISD, Werkplein en IW (voor de certificering) de leerroute Techniek ontwikkeld, binnen ons leercentrum in Roosendaal. Want er is volop vraag naar technisch talent! Met deze route leiden we werkzoekenden op in medewerkers- en technische vakvaardigheden. Denk aan het aansluiten van warmtepompen en cv-ketels. De eerste deelnemers starten in de loop van 2025.
In 2024 pakten we flink door met het versterken van de basis: programma’s en trajecten die mensen écht verder helpen op weg naar een baan. Dat deden we niet alleen, maar samen met een divers netwerk van externe partners, van zorg- en onderwijsinstellingen tot vakdeskundigen uit uiteenlopende sectoren.
Zo zijn we in samenwerking met Bravis ziekenhuis gestart met een opleidingstraject tot voedingsassistent. Deelnemers beginnen bij WVS, waar ze basisvaardigheden rondom werken met voeding leren (zoals HACCP). Daarna vervolgen ze hun traject bij Bravis, midden in de praktijk.
Verder zijn we samen met Werkplein en ISD in augustus een gezamenlijke verkenning gestart naar de vraag hoe statushouders beter begeleid kunnen worden naar werk. Deze verkenning richt zich niet alleen op effectieve maatregelen, maar ook op hoe we dit als ketenpartners gezamenlijk kunnen aanpakken.
De samenwerking met SDW krijgt ook steeds meer vorm. Op verschillende locaties draaien al groepen binnen het kader van arbeidsmatige dagbesteding. We onderzoeken mu of we dit regionaal kunnen uitbreiden. Want als het werkt, waarom dan niet op meer plekken?
Ook zijn we gestart met de Harrie-trainingen, samen met ISD, Werkplein en CNV Jongeren. Een Harrie is een collega met een warm hart én de juiste vaardigheden om mensen met een ondersteuningsvraag en statushouders goed te begeleiden op de werkvloer. Zo ondersteunen we werkgevers om een veilige en succesvolle werkomgeving voor iedereen te creëren.
Onze integrale aanpak van basisvaardigheden is een belangrijke pijler. Door te investeren in lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden, vergroten we de ontwikkelkansen van werkzoekenden en onze medewerkers. En we doen het goed: met ons brede programma-aanbod en het hoge aantal deelnemers lopen we landelijk gezien voorop. Tijdens een landelijke bijeenkomst op 9 december deden we onze aanpak uit de doeken.
Een mooi voorbeeld van maatwerk was het project Actieve Aanpak, dat WVS Groen samen met ISD heeft uitgevoerd. Dit richtte zich op mensen die lange tijd niet actief waren richting werk. Bijna alle deelnemers zijn aan de slag gegaan: op de reguliere arbeidsmarkt, als beschut werker of in dienst bij WVS. Vanwege dit succes onderzoeken we de mogelijkheden voor een vervolg in 2025.
Zo bouwen we stap voor stap aan een sterker en inclusiever dienstenaanbod, waarin ontwikkeling voorop staat.
In 2024 stonden we voor de uitdaging om onze ontwikkelgerichte aanpak verder te versterken, terwijl we ook de kwaliteit van onze dienstverlening wilden behouden. Dat vraagt om meebewegen: met wat mensen nodig hebben én met wat het werk vraagt. In onze afdelingen – van Groen tot Logistiek en Productie – zoeken we voortdurend naar die balans. We investeren in innovatie, werken nauw samen met partners en blijven onze organisatie aanpassen waar dat nodig is.
Zo bouwen we verder aan een plek waar vakmanschap en ontwikkeling hand in hand gaan.
Binnen onze groenafdeling stonden in 2024 drie belangrijke pijlers centraal: duurzaam beheer, elektrificatie en inzet van bio-based brandstof. Alles met het oog op een toekomstbestendige, aantrekkelijke en verantwoorde openbare ruimte.
Samen met onze partner Griffioen zetten we stevig in op duurzaam groenbeheer. Met het vasteplantenconcept Green to Colour gaven we vorig jaar op een moderne manier invulling aan beheer van plantsoenen en perken. Dit leidt niet alleen tot lagere beheerskosten, maar zorgt ook voor een visueel aantrekkelijker straatbeeld en een toename van biodiversiteit. Na het verbod op chemische onkruidbestrijding zijn we samen met opdrachtgevers op zoek gegaan naar nieuwe manieren van werken. Steeds vaker laten we het traditionele groenbeheer los en kiezen we voor een aanpak die gericht is op beleving én natuurwaarde.
Om voorbereid te zijn op de toekomst, kijken we de komende jaren ook naar de elektrificatie van ons wagenpark. Ons doel: binnen drie jaar volledig elektrisch werken, tenzij het echt niet anders kan. Ook gebruiken we nu bio-based brandstof (HVO-diesel), een duurzamer alternatief. In 2025 willen we in kaart brengen hoe deze inzet zich precies vertaalt naar onze CO₂-prestaties.
We blijven voortdurend zoeken naar manieren om de samenwerking met klanten te verbeteren. Zo zoeken we per opdrachtgever naar de best passende invulling van onze dienstverlening. In de gemeente Rucphen startten we afgelopen jaar met een groepsdetachering onder hoofdaannemerschap van WVS. In de gemeente Roosendaal hebben we juist de stap gezet van hoofdaannemer naar deelname in een bouwteam. Deze manier van samenwerken zorgt ervoor dat we samen met opdrachtgevers en marktpartijen bepalen hoe onze mensen het best ingezet worden, met als doel een optimale beleving van de openbare ruimte.
De belangrijkste ontwikkeling binnen Logistiek en Productie in 2024 was de komst van de Ontwikkelhal. Deze nieuwe ruimte binnen de Academie is specifiek ingericht voor ontwikkeling, zonder druk van productie of deadlines. Deelnemers werken hier maximaal drie maanden, met als doel om inzicht te krijgen in hun vaardigheden en vervolgstappen richting werk – binnen of buiten WVS, zoals bij Beschut Werk of reguliere werkgevers.
Daarnaast kijken we kritisch naar onze afdelingsstructuur. In Etten-Leur zijn teamleiders die vertrokken niet vervangen; in plaats daarvan hebben we het team anders ingericht en de begeleiding anders verdeeld over de bestaande teamleiders. Dit zorgt voor een efficiëntere inzet van mensen en middelen.
Tegelijkertijd merken we dat we soms tegen grenzen aanlopen. Zo blijkt het lastig om contracten van Beschut Werkers te verlengen wanneer de problematiek complex is. We realiseren ons dat onze werkomgeving daar niet altijd goed op is ingericht. Daarom zoeken we in zulke gevallen vaker en eerder de samenwerking met partner SDW, die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met gedragsproblematiek.
Zo blijven we ook binnen Logistiek en Productie zoeken naar manieren om mensen de begeleiding en structuur te bieden die zij nodig hebben.
In 2024 gingen onze postmedewerkers iets groener op pad. We voegden 10 elektrische fietsen en 6 scooters toe aan de vloot. Stil, schoon en lekker vlot. En om veilig op pad te blijven, volgden 15 scooterpostbezorgers een rijvaardigheidstraining. Zo blijven we duurzaam én scherp onderweg.
Ook in 2024 investeerden we in onze eigen mensen. Zo volgden onze jobcoaches een training in het omgaan met suïcidaliteit, omdat we merken dat steeds meer mensen binnen onze doelgroep hiermee worstelen. We startten een interne werkgroep om te onderzoeken hoe we Beschut Werkers beter kunnen begeleiden.
Een leiderschapsprogramma, Keytalent, ging van start. Deelnemers zetten zich in om zichzelf en hun leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen. En we maakten sowieso flink werk van ontwikkeling: maar liefst 1529 (op een totaal van 2131) medewerkers volgden een training, cursus of opleiding. Want ook voor onze eigen collega’s geldt: ontwikkelen doe je stap voor stap. En het begint bij ruimte krijgen om te groeien.
Na een jaar waarin we samen met ISD en Werkplein een flinke groei in uitstroom realiseerden, zetten we die lijn in 2025 vol energie door. We gaan voor nog meer uitstroom! We blijven bouwen aan een organisatie die ontwikkelkansen biedt, slimme samenwerkingen benut én zich blijft verbeteren. Op inhoud én uitvoering.
Zo starten we in 2025 met het project Ontwikkelingsgerichte Arbeidsmatige Dagbesteding (OAD). Samen met onze partners in het sociaal domein onderzoeken we hoe we jongeren kunnen ondersteunen die nu (nog) geen arbeidsvermogen hebben, maar waarbij wel ontwikkelpotentie wordt gezien. Juist voor deze groep willen we een (tussen)oplossing bieden: een traject dat ruimte geeft om vaardigheden op te bouwen en perspectief te ontwikkelen.
Binnen de Academie blijven we onze dienstverlening aanscherpen. In samenwerking met het UWV verkennen we hoe we de re-integratiediensten beter kunnen afstemmen. Het doel is helder: werkzoekenden weer op weg helpen naar duurzaam werk.
Ook binnen onze diensten blijven we verbeteren. Waar in eerdere jaren bij Groen de focus lag op het verhogen van inkomsten, zetten we vanaf 2025 vooral in op het verbeteren van kostenefficiëntie. Door faalkosten te verlagen en middelen slimmer in te zetten, verhogen we de effectiviteit van onze inzet. Een goed voorbeeld is het project Machinebeheer, waarin we bijvoorbeeld onderzoeken of het huren van machines in piekperiodes efficiënter is dan aanschaf en onderhoud in eigen beheer.
Daarnaast starten we bij Groen het project Vitaliteit, met sport en workshops als middel om medewerkers te ondersteunen in hun fysieke gezondheid en duurzame inzetbaarheid.
Tot slot oriënteren we ons organisatiebreed op de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. We onderzoeken hoe AI kan bijdragen aan de ontwikkeling van medewerkers én aan het stroomlijnen van interne processen.
Kortom, ook in 2025 zetten we ons volop in om samen stappen vooruit te zetten.
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.