Vorige week hebben we onze deuren geopend voor een inspirerende Techniek Doe-dag, georganiseerd door het WerkgeversServicepunt (WSP) in samenwerking met ons. Werkzoekenden én begeleiders zoals klantmanagers en jobcoaches, hebben zo kennisgemaakt met de wereld van techniek en de kansen die deze sector biedt.
Verspreid over onze vestiging lieten meerdere technische werkgevers uit de regio zien wat hun vak inhoudt. Bezoekers konden niet alleen kijken, maar ook zelf ervaren en proberen: van het monteren van onderdelen tot het bedienen van gereedschap en het installeren van technische systemen.
De leerroute Techniek
Frans Verbunt, teamleider bij WVS, is enthousiast: “De Techniek Doe-dag was voor ons dé gelegenheid om bezoekers kennis te laten maken met de leerroute Techniek van WVS. In dit praktijkgerichte traject leren deelnemers niet alleen vaktechnische vaardigheden zoals leidingen aanleggen, installaties monteren en werken met hand- en elektrisch gereedschap, maar ontwikkelen ze zich ook als werknemer. Denk aan competenties als samenwerken, communiceren, plannen en zelfstandig werken.” De leerroute bestaat uit een combinatie van lesdagen bij WVS en een begeleide stage bij een technische werkgever in de regio. Met als mogelijk eindresultaat: een VCA-certificaat, meer kans op werk én misschien wel een baan bij een van de aanwezige bedrijven!
Grote vraag naar technisch talent
En dat de leerroute Techniek er is, is maar goed ook. Want de technische sector in West-Brabant heeft volop werkgelegenheid. WVS werkt daarom nauw samen met bedrijven uit de regio om deelnemers van de leerroute een passende plek te bieden. Een van die bedrijven is IW Brabant-Zeeland. Joeri Gamliël, consulent bij de opleider in de elektro- en installatietechniek, vertelt: “Ik zie de interesse in techniek toenemen, en dat is mooi, want de vraag naar technisch talent is enorm. Vanaf 16 jaar kunnen jongeren bij ons instromen in een BBL-traject, waarbij ze werken en leren combineren. Maar ook volwassenen vanaf 21 jaar, bijvoorbeeld anderstalig of uit een totaal ander vakgebied, zijn van harte welkom.”
Daar komen wel de nodige uitdagingen bij kijken. Joeri legt uit: “Denk aan de intensieve begeleiding die nodig is of aan de hogere loonkosten bij oudere deelnemers. En soms spelen ook culturele voorkeuren een rol bij de plaatsing op de werkvloer. Wij hopen samen met WVS actief in te zetten op begeleiding op de werkvloer. Zo zorgen we voor een zachte landing en vergroten we de kans op succes. Want het draait niet alleen om techniek, maar ook om mensen. Als iemand zich welkom voelt en goed wordt ondersteund, dan zie je ze groeien. Als vakmensen én als collega.”