||||

Letterlunch maakt laaggeletterdheid bespreekbaar: “Praten kan ik wel, maar schrijven…”

Afgelopen woensdag konden WVS-medewerkers tijdens de Letterlunch in al onze bedrijfskantines terecht voor hun middagmaaltijd én informatie over het verhelpen van laaggeletterdheid. Want wist je dat één op de zes Nederlanders nog steeds moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen? Daar willen we bij WVS iets aan doen, want ook onze mensen hebben hier extra ondersteuning in nodig. Dat begint bij het onderwerp bespreekbaar maken op informele (lunch-)momenten en elkaar spelenderwijs helpen de signalen van laaggeletterdheid te herkennen.

Taalvaardigheden

Industriemedewerkster Nel houdt het informatiestandje van de Letterlunch al een tijdje in de gaten. Zodra ze haar boterham opgepeuzeld heeft, stapt ze vastberaden op van haar tafel en schiet ze collega en e-learningbegeleider Wim Schepers aan. “Nu is het tijd! Ik ben 60 jaar en ik wil eindelijk leren lezen en schrijven,” zegt ze. “Praten kan ik wel, maar schrijven…” Nel wordt vanaf haar lunchtafel luid aangemoedigd door collega’s die ook vinden dat zij die ontwikkeling echt verdient. Wim helpt haar met het invullen van een aanmeldformulier: “Hoe meer enthousiaste mensen aan hun taalvaardigheden willen werken, hoe beter! Dan kunnen we nog meer waardevolle taalproducten gaan ontwikkelen binnen WVS en medewerkers verder helpen.”

Vermicelli en snoep

Wim en zijn collega’s in Etten-Leur en Bergen op Zoom hebben op deze woensdagmiddag hetzelfde doel: bewustzijn creëren onder zoveel mogelijk collega’s rond laaggeletterdheid. Ze prikkelen de lunchgasten om eens over het onderwerp na te denken door persoonlijk praatjes aan te knopen, met taalspelletjes die verspreid liggen over de lunchtafels en bieden versnaperingen aan in het letterthema (groentesoep met lettervermicelli en lettersnoepjes).

Nooit te oud

Om al die geïnteresseerden die zich na de Letterlunch melden te kunnen helpen met hun ontwikkeling, zet WVS e-learningtrajecten in. Daarnaast verbinden we mensen onder andere aan taalpartners zoals de bibliotheek, ROC’s en taalhuizen in de regio. Wim zwaait met zijn aanmeldformulieren en roept enthousiast door de Roosendaalse kantine: “Mensen zijn nooit te oud om te leren!”

Recente berichten