Met een glimlach vooruit

“Ik wil mijn verhaal delen, omdat ik hoop anderen ermee te inspireren.” Met die woorden begint Mamadou Diallo zijn verhaal. Mamadou is sinds kort aan de slag bij de Post & Pakket-afdeling van WVS. Hij staat bekend om zijn vlotte babbel, open houding en altijd helpende hand. Maar zijn weg naar werk was allesbehalve makkelijk.

Mamadou heeft een Indicatie banenafspraak, wat betekent dat hij door langdurige beperkingen extra ondersteuning nodig heeft om passend werk te vinden én te houden. Toch gaf hij tijdens zijn zoektocht naar werk nooit op. “Iedereen heeft talent. Je moet alleen de juiste plek vinden waar je mag groeien,” vindt hij.

Van West-Afrika naar West-Brabant

Mamadou komt uit Guinee, een warm land in West-Afrika. Toen hij 17 was, verhuisde hij met zijn ouders naar Nederland. Dat was een grote stap. “In het begin vond ik alles hier maar koud,” grinnikt hij. “Ik kan er nu wel om lachen, maar destijds vond ik het écht zwaar. Niet alleen het weer, maar ook de taal, de cultuur… Alles was nieuw.”

Mamadou sprak Frans en Fula, maar nog geen woord Nederlands. “Het voelde alsof ik met 10-0 achterstond. Ik volgde al snel een opleiding tot schilder, maar het buitenwerk bleek te zwaar. Door mijn reuma kreeg ik veel pijn in de kou.” Mamadou besloot daarom om te solliciteren bij logistieke bedrijven. Helaas kon hij door zijn gezondheid vaak niet lang blijven. “Elke keer weer een nieuw contract, en dan toch weer ziek worden. Dat brak mij op.”

7 jaar stil maar niet verslagen

In 2013 werd het nog moeilijker. Mamadou kreeg een zware longontsteking en zijn reuma werd erger. “Ik heb 7 jaar niet kunnen werken. Dat was echt een moeilijke tijd. Ik voelde me nutteloos, en geen onderdeel van de maatschappij. Ik probeerde via de gemeente een opleiding te volgen, maar ook dat ging niet door mijn gezondheid.” Toch bleef Mamadou niet stilzitten.

Een nieuwe kans op 4 wielen

In 2021 veranderde er iets. Mamadou kwam via de gemeente in contact met WVS en samen met zijn trajectbegeleider besloot hij om het te proberen op de afdeling Post & Pakket. Hij sorteert post, brengt pakketten rond en helpt waar nodig. Door zijn fysieke beperkingen moet hij wel zijn grenzen bewaken. “Ik mag niet te zwaar tillen: maximaal 18 tot 20 kilo, dus ik let goed op,” legt hij uit. “Ik wissel af tussen zitten, staan en bewegen. Mijn trajectbegeleider helpt mij goed en we kijken samen naar wat ik aankan.”

Zijn boodschap is duidelijk: geef nooit op. Vraag hulp als het nodig is en wees trots op wat je wél kunt. Met zijn openheid wil Mamadou anderen inspireren: “Als ik met mijn verhaal ook maar 1 persoon help, ben ik al blij.”