Minder beren, meer beweging

Tijdens de feestdagen maken we  vaak allemaal wat meer tijd voor onze dierbaren en persoonlijke passies. Zo mag ik bijvoorbeeld graag aan auto’s sleutelen en ben ik al jaren lid van een fanatieke kookclub. Terwijl ik me daar in december mee bezighield, besefte ik dat beide hobby’s een vorm van praktische creativiteit en wil tot vooruitgang in zich hebben. Waarden die mij dagelijks drijven in mijn werk als directeur van WVS.

Zo vind ik het bijvoorbeeld mooi om tijdens het koken te zoeken naar optimale smaakcombinaties en samenwerking van ingrediënten. En is het een sport om net dat ene ontbrekende onderdeel te installeren dat een auto weer op volle toeren laat draaien. Daar zit symboliek in die direct aansluit bij waar we bij WVS steeds naar op zoek zijn: wat heeft een werkzoekende nodig om weer mee te kunnen op de arbeidsmarkt en hoe kunnen wij daarin ondersteunen?

Maatwerk recept

Het vinden van het geheime ingrediënt voor iemands succesvolle weg naar passend werk is echt maatwerk. Samen met de werkzoekende en onze ketenpartners doorlopen we daarom altijd een onderzoeksfase en ontwikkeltraject in de praktijk. Soms zit de oplossing in iets ogenschijnlijk simpels als een stuk zelfvertrouwen of werkritme dat iemand bij ons weer kan opbouwen. Of in taal- of communicatievaardigheden die een opfrisbeurt nodig hebben. Een ander heeft weer heel veel aan basisvakvaardigheden die we meegeven. Maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan het inzetten van jobcoaching voor een soepelere duurzame overgang naar regulier werk. Of aan het doorverwijzen naar schuldhulpverlening waardoor iemand zijn privéleven weer op de rit krijgt. En voor mensen die permanent extra ondersteuning nodig hebben tijdens het werk, biedt WVS natuurlijk ook speciale beschutwerkplekken.

Samen sleutelen

De afgelopen jaren hebben we flink gebouwd aan de samenwerking met ketenpartners door middel van een aantal succesvol afgeronde proeftuinen. Daar plukken we nu samen de vruchten van. Waar ik in 2023 eens graag constructief aan zou sleutelen is de samenwerking met praktijkonderwijs en speciaal onderwijs. Helaas ervaart een grote groep jongeren vanuit deze onderwijsvormen veel moeite met het zelfstandig vinden van een baan. Landelijk lopen we enorm achter met het ondersteunen van deze jonge werkzoekenden. Als we niet oppassen, is dit straks een verloren generatie die voor zowel uitkeringsinstanties als werkgevers volledig onzichtbaar is. Doodzonde. Ook voor hen wil WVS zich hard maken; niet thuiszitten bij pa en ma op de bank, maar met ondersteuning in de praktijk aan de slag bij werkgevers in de regio.

Durven doen

Nou ben ik zelf niet van de goede voornemens, maar wensen heb ik wel. Voor dit jaar wens ik dat iedereen meer durft te doen. Door te doen, leren we en krijgen we inzichten die we anders nooit hadden gehad. Te vaak lijkt onzekerheid ons tegen te houden om ideeën uit te proberen en stappen te zetten. Maar fouten maken mag. Dat moeten we onszelf en elkaar gunnen, vind ik. Het is de kunst om vertrouwen in jezelf te hebben, ook als iets nieuw en spannend is. Hoe minder beren op de weg je ziet, hoe meer beweging en vooruitgang erin komt. Dat geldt voor hobby’s, organisatieprocessen, maar zeker ook voor je persoonlijke leven. Ik zeg: op naar een jaar vol daadkracht en veel aandacht voor al wat je lief is!

Recente berichten