TOP Academie: VSO-leerlingen in twee jaar naar diploma mét baangarantie

|||

Na een succesvolle pre-pilot in het voorjaar van 2019, pakte WVS Schoonmaak samen met drie regionale scholen voor speciaal onderwijs (VSO) door met TOP Academie; een uniek tweejarig leerwerktraject voor leerlingen van 14 tot 16 jaar mét baangarantie bij succesvolle afronding.

Het idee TOP Academie komt uit de koker van WVS Schoonmaak aandeelhouder Vebego. Zij pasten het principe eerder al toe binnen hun schoonmaak- en zorgtakken. Opleidingscoördinator Jeanine van Aart keek dat kunstje af en ontwikkelde samen met collega Ed Aarts een eigen lesmethode voor toepassing binnen WVS Schoonmaak. “Inmiddels draaien er 32 leerlingen mee met onze eigen praktijkbegeleiders op verschillende locaties. Het grootste deel zit op de vliegbasis in Woensdrecht. Anderen hebben hun plek gevonden bij Fokker, de gemeenten Bergen op Zoom en Etten-Leur of op INOS-scholen in de regio,” vertelt ze.

Innovatief partnerschap

VSO-scholen Da Vinci College, De Kameleon en Breda College sloten zich aan bij het innovatieve partnerschap. Zij dragen leerlingen aan uit de studierichting facilitaire dienstverlening voor het traject. “Leerlingen werken twee volle dagen mee met de schoonmakers van WVS op locatie en krijgen aanvullend nog twee dagdelen ondersteunende theorieles; intern bij WVS en op onze eigen scholen,” legt docente Marit van Caam van Da Vinci College uit.

Vakdiploma en baangarantie

WVS zoekt als leer- en ontwikkelbedrijf naar manieren om waardevol passend werk toegankelijk te maken, ook voor toekomstige generaties. “TOP Academie is een hele goede manier om jonge mensen te ontwikkelen, potentiële nieuwe aanwas voor ons bedrijf te scouten en ze zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met het schoonmaakwerk in de praktijk,” aldus Jeanine. De lesstof focust zich op vier onderdelen: stofwissen, moppen, interieuronderhoud en sanitaironderhoud. Hiervoor kunnen de leerlingen aparte certificaten behalen. Maar ook werknemersvaardigheden als communicatie en timemanagement komen aan bod. Ronden ze het volledige traject succesvol af, dan volgt er een officieel vakdiploma en garantie op een baan bij WVS Schoonmaak of bij een van de branchegerelateerde zusterbedrijven van Vebego.

De kneepjes van het vak

De leerlingen zelf vinden dat een prettig vooruitzicht. “Dan heb ik straks in ieder geval iets! Een diploma, een baan, geld,” antwoordt Maaike (16). En dat het even wennen is om te werken bij échte klanten op de werkvloer bevestigt Lisanne (16). “Hier moet je heel netjes zijn en iedereen begroeten. Op school maakt dat niet zoveel uit,” giechelt ze. De meiden werken – zoals alle leerlingen – op de praktijkdagen onder de vleugels van de ervaren schoonmakers en leren een-op-een of in kleine groepjes de kneepjes van het vak. “Ik leer veel sneller en ben veel zelfstandiger geworden door TOP Academie,” deelt Maaike trots.  Aan het eind van de huidige pilot word het traject geëvalueerd door alle betrokken partners en krijgt het hopelijk vervolg. Het is die toppers van TOP Academie van harte gegund!

Recente berichten