||||||

Uit het juiste hout gesneden: hoe Tonnie zijn SW-indicatie ontgroeide

Oud-WVS’er Tonnie van de Veeke (1965) wist niet waar hij kijken moest toen zijn leidinggevende Dirk van Loon hem in 2018 na jarenlange detachering een volwaardig vast contact aanbood bij Dutchcreen. Tonnie had zijn strepen inmiddels verdiend bij het innovatieve Roosendaalse bedrijf en werd beloond met een gelijkwaardige plek in het team mét toekomstperspectief. “Hij is er echt één van ons. Hij kent ons product als geen ander,” vertelt Dirk trots.

Een kleine reis terug in de tijd leert ons dat Dutchcreen, ontwikkelaar en producent van akoestische panelen en schermen voor bijvoorbeeld kantoorwerkplekken, voortkomt uit moederbedrijf Inofec. De beide bedrijven hebben naast hun Roosendaalse roots ook hun maatschappelijke betrokkenheid gemeen en zijn zodoende al jaren verbonden aan WVS. Tonnie heeft Dutchcreen van heel dichtbij zien ontstaan en uitgroeien tot het miljoenenbedrijf dat het nu is. Sterker nog… de allereerste panelen kwamen letterlijk van zijn hand! Want het jonge bedrijf besteedde destijds de productie van de panelen uit aan de industriële vestiging van WVS in Etten-Leur. “Wij begonnen nét aan dit avontuur en zij hadden de mensen, de machines en de ruimte om zo’n proces voor ons professioneel uit te voeren,” legt Dirk uit.

Ambachtelijk talent

Op twintigjarige leeftijd (in 1985) begon de Willibrordse aanpakker in onze Roosendaalse vestiging op de houtafdeling. Het werken met hout was jarenlang zijn grote passie tot de werkzaamheden in die tak van sport door WVS werden afgestoten. Tonnie kreeg een nieuwe plek bij onze vestiging in Etten-Leur, waar hij in de ochtend de handen uit de mouwen stak als opvoerder bij de Bredase pakketpost en ‘s middag aan de slag ging met in- en ompakwerkzaamheden. Algauw werd Tonnies talent om ambachtelijk werk met zijn handen te doen ontdekt en was de samenwerking met Dutchcreen geboren.

Meeverhuisd

Na een aantal jaren interne fabricage in Etten-Leur werd vanaf 2013 het hele productieproces inclusief Tonnie verplaatst naar een gloednieuw eigen Dutchcreen-pand. “Ik ben stiekem in een doos meeverhuisd,” grapt hij als hij zijn detachering naar de externe werkplek toelicht. “De eerste twee maanden heb ik op de nieuwe locatie zelfs helemaal in m’n eentje de hele productie gerund! Zoveel vrijheid had ik nog nooit gehad. Ging hartstikke goed.”

Beloning

Elke ochtend start Tonnie al vroeg en opent hij alle loodsdeuren voor leveranciers, zet hij de container buiten en maakt hij een vers bakje koffie. Het meest geniet hij van het moment waarop alle wandjes zijn ingepakt en ze met een chauffeur meegaan naar een klant. “Ik heb het gevoel dat elke wandje dat eruit gaat, mijn wandje is. Ik ben trots en voel me verantwoordelijk voor wat ik maak,” vertelt hij glunderend als hij over de werkvloer loopt. Dirk vult hem aan: “We wilden Tonnie zó graag bij ons houden en hem kunnen belonen voor zijn prestaties zoals we dat bij al onze werknemers doen. Dat kan nu eindelijk.”

Uitgekomen dromen

Tonnie greep de kansen die hij kreeg om zich te ontwikkelen in zijn carrière dankbaar aan. Hij klom op binnen verschillende beschermde werkomgevingen bij WVS, ontgroeide uiteindelijk zijn SW-indicatie en ging een regulier volwaardig dienstverband bij Dutchcreen aan. “Ik hoor er nu écht bij en hoeft hier niet meer weg. Daar had ik alleen maar van gedroomd,” zegt Tonnie. Sinds zijn indiensttreding behaalde hij onder andere zijn BHV-diploma en vorkheftruckcertificaat en groeide hij enorm op persoonlijk vlak. Dirk vertelt over hoe Tonnie voor zichzelf heeft leren opkomen op zijn werk en in zijn privéleven, hoe hij beter zelfstandig structuur kan creëren en eerder hulp heeft leren vragen. “Afgelopen jaar heeft hij zelfs op eigen houtje een reis naar Japan gemaakt. Dat was een lang gekoesterde droom en nu voelde hij voldoende rust en zelfvertrouwen om die stap te maken. Gaaf hè!”

Recente berichten