Van grijze muis naar full color ondernemer

|

Af en toe moet de ambitieuze schilder Nick Goorden (28) zichzelf even knijpen om te beseffen dat hij werkelijk zijn droom leeft; rondrijden in zijn eigen schildersbus, onderweg naar zijn eigen klanten! Nu nog in zijn vrije uren, maar na heel wat werkervaring en persoonlijke ontwikkeling zegt Nick per 5 december zijn carrière bij WVS én zijn Wsw-indicatie voorgoed vaarwel. Met genoeg plannen voor de toekomst, maar toch ook wel een beetje pijn in het hart: “Zonder WVS had ik hier nooit gestaan.”

Schilder in de dop

Dat Nicks handen lijken te zijn gemaakt om met verf te werken, ontdekt hij al vroeg. “Op het speciaal onderwijs wilde ik heel graag meer leren in de klas, maar daar was nauwelijks ruimte voor. Ik verveelde me dood en om me iets extra’s te doen te geven, liet de docent me meelopen met de conciërge. Er ging een wereld voor me open.” Nick mag de conciërge helpen met allerlei praktische klusjes in en rond het schoolgebouw. Op de dagen dat hij mag schilderen is hij het meest in zijn element. Als logisch vervolg op zijn vso kiest hij voor de vakopleiding Schilder S’cool op het Radius College in Breda. Daar ontmoet hij medewerkers van de (inmiddels opgeheven, red.) schildersafdeling van WVS. Uit dat contact rolt een stageplaats en uiteindelijk zelfs een dienstverband bij ons.

Erbij horen

Als jochie van zestien duurt het niet lang voor hij zich op zijn plek voelt in het team van onze schilders. “Eindelijk kwam ik op een plek waar ik ‘one of the guys’ was. Ik hoorde erbij. Er werd niet meer gekeken naar wat ik allemaal niet kon en hoe anders ik was. Ik was gewoon Nick en kwam om te leren.” Hij kreeg de kans om op een passend tempo alle kennis die hij had opgedaan tijdens zijn studie bij ons in de praktijk toe te passen. En na een aantal jaar in zijn job, kwam daar zelfs een leidinggevende taak bij. “Ik kreeg een jongere medewerker onder mijn hoede. Hartstikke spannend natuurlijk, maar wat heb ik daar veel van geleerd. Ik heb zelf altijd een goede leidinggevende boven me gehad en probeerde mijn medewerker datzelfde mee te geven.” Nick ontwikkelde in zijn nieuwe rol zijn assertiviteit, kreeg nog meer verantwoordelijkheidsgevoel en werd duidelijker in zijn communicatie: “Je hebt toch een voorbeeldfunctie, hè!”

Opklimmen

Al ging het de jonge schilder niet altijd van een leien dakje. “Het was vroeger echt niet makkelijk. Ik werd op school veel gepest en vond niet altijd de steun die ik eigenlijk nodig had. Eigenlijk was er – behalve mijn vrienden en ouders – niemand die geloofde dat er ooit iets van me terecht zou komen,” vertelt Nick eerlijk.” Gelukkig dacht hij daar zelf heel anders over: “Ik wist: ooit komt mijn moment. Dan zal ik ze laten zien wat ik waard ben!” En zo werkt Nick zich jarenlang stukje bij beetje hogerop. Eerst op onze schilderafdeling en later, wanneer dat onderdeel door WVS wordt opgeheven, als gedetacheerde medewerker bij verschillende regionale schildersbedrijven. Hij doet bakken met ervaring op en is nog lang niet klaar om het schildersvak te verlaten. Helaas drogen de opdrachten in zijn branche bij WVS op en samen met hem wordt gezocht naar een nieuwe uitdaging.

Comeback

Nick krijgt uiteindelijk de kans om aan de slag te gaan als conciërge bij een verpakkingsbedrijf, doet dat drie jaar, maar mist de creativiteit en afwisseling van het schildersvak. Daarnaast maakt hij in die periode persoonlijk behoorlijk wat mee: een verbroken verloving en een daaropvolgende depressie. De jonge schilder keert terug naar het WVS-honk om op krachten te komen en werkt op een van onze industriële vestigingen. Na zijn herstel vliegt hij vrij snel uit naar onze WOL-locatie bij Forever Direct, om in 2017 door te stromen naar Active Ants (voorheen MCS, red.). Daar bloeit hij helemaal op: “Ik had een leidinggevende die het écht snapte. Zijn begeleiding was heel persoonlijk en zijn doel was om mij een zo groot mogelijke groei door te laten maken. Ik werd helemaal opgenomen in het team en kreeg een buddy met wie ik alles kon bespreken. Een gouden tijd,” glundert hij.

 

Nieuwe start

Toch neemt Nick nu afscheid van zijn fijne team bij Active Ants. En van zijn carrière bij WVS. “Ik kluste als schilder in mijn vrije uren al langer bij een aantal vaste klanten, maar de vraag is sinds dit jaar zo enorm toegenomen. Ik krijg het niet meer gecombineerd met mijn logistieke werk,” vertelt hij trots. Dat Nick met de keuze om volledig voor zijn eigen onderneming te gaan ook zijn Wsw-indicatie moet inleveren, vindt hij niet heel spannend: “Ik werk hier al zo lang naartoe. En ik doe het niet alleen, hè. Mijn partner Wesley steunt me in alles. Samen maken we dit tot een succes. En ik heb zoveel trouwe klanten… Daar ben ik heel dankbaar voor. Hopelijk worden dat er de komende tijd alleen maar meer!”

Recente berichten