|

Werken, leren of gewoon allebei?

Wil ik na mijn studie gaan werken? Wil ik doorleren? Wil ik misschien wel een combinatie maken van beide? Vragen waar de leerlingen van Curio Praktijkschool afgelopen donderdag 30 maart antwoord op hebben gezocht tijdens de banencarrousel. Wil van Boven, beroepspraktijkvorming-docent, is initiatiefhouder van de banencarrousel en zoekt naar verbinding tussen de leerlingen en het werkveld. Een van de aanwezige organisaties op de banenmarkt was WVS.

Wil vertelt: “In leerjaar 5 en 6 maken de leerlingen in de leeftijd 15 tot en met 17 voor het eerst kennis met het werkveld door een externe stage. Tijdens deze stage leren zij niet direct specifieke beroepsvaardigheden. Het gaat meer om het krijgen van een duidelijker beeld van het vak en wat erbij komt kijken als zij na hun studie daar gaan werken maar ook als zij in die richting verder willen leren. Op deze manier leren leerlingen wat hun interesses en talenten zijn. Een goede beroepsoriëntatie en onafhankelijke informatie vind ik erg belangrijk voor de leerlingen en besloot daarom deze eerste banencarrousel te organiseren en contact te zoeken met diverse organisaties.”

Aan de slag

Het doel van Wil: bedrijven aan het onderwijs verbinden en een carrousel organiseren waar leerlingen in gesprek kunnen gaan met toekomstige werkgevers om te onderzoeken waar zij enthousiast van worden. Vaak zijn jongeren niet op de hoogte van alle arbeidsmogelijkheden zoals het behalen van deelcertificaten of het volgen van ontwikkeltrajecten.

Adrienne Ogier, projectleider werkgeversdienstverlening bij WVS, vertelt waarom juist ontwikkeltrajecten zo interessant kunnen zijn: “‘Het geeft de deelnemers de kans om in de praktijk aan de slag te gaan en met kleine stapjes een deel van een vak te leren. Dat kan bij WVS Academie in zowel Groen, Schoonmaak, Horeca, Logistiek en Post en Pakket. En…binnenkort zelfs in Techniek! We werken voor die ontwikkeltrajecten veel samen met regionale werkgevers waar in de praktijk ook ervaring opgedaan kan worden. De mogelijkheid om mbo-praktijkverklaringen te halen hoort daar zeker ook bij!”

Bedrijven aan het onderwijs verbinden

Naast WVS zijn er op de banenmarkt zijn maar liefst 12 organisaties aangehaakt waaronder WVS Schoonmaak, NAC en McDonalds. Een groot succes vertelde Wil: “Op deze manier kunnen we het werkveld en leerlingen dichter bij elkaar brengen. Elke organisatie kreeg de kans om op hun eigen manier iets vertellen over hun visie, missie en werkzaamheden. Wat mij betreft komt er snel een tweede editie want dit smaakt naar meer. Het sleutelwoord? Verbinding!”

Recente berichten