Al drie jaar lang is ze elke maandag vaste klant in het e-learninglokaal van WVS. De Roemeense Lumi Zwartsenburg verruilde haar carrière als wiskundelerares in haar vaderland voor een gelukkig gezinsleven en baan als P&O-er bij De Kringloper in Nederland. Ze straalt als ze achter haar beeldscherm kruipt: “Kletsen kan ik goed, maar een brief schrijven of gesprek voeren in zakelijke taal? Dat leer ik hier.”
Het eerste wat je opvalt als je Lumi ontmoet, is haar stralende temperamentvolle persoonlijkheid. Na een warm onthaal start ze als vanzelf een woordenwaterval over haar bijzondere levensloop. Ze vertelt over haar jeugd vol ziekenhuisbezoeken en een verkeerde polioprik die ervoor zorgde dat ze de controle over de helft van haar lichaam verloor. Over haar vader, van wie ze haar wiskundeknobbel erfde, en hoe hij knokte voor de ontwikkeling van het talent van zijn oudste dochter. Ze licht toe: “In die tijd was het in Roemenië heel ongebruikelijk dat je als meisje met een beperking ging studeren. Laat staan dat je een goede baan kon vinden. Ik moest me altijd extra bewijzen.”
Toekomst in Nederland
Gelukkig erfde Lumi naast haar wiskundeknobbel ook de eigengereidheid en het doorzettingsvermogen van haar ouders. Ze besloot dat haar kansen buiten Roemenië groter zouden zijn en zette haar zinnen op een toekomst in Nederland. Zo vond ze via penvriendschap haar Nederlandse man waarmee ze inmiddels al 25 jaar gelukkig getrouwd is, verhuisde ze naar de Hollandse polder en kreeg hier een kerngezonde zoon. Alleen het voortzetten van haar carrière in ons land wilde niet vlotten. “Ik werd automatisch een nugger: een niet-uitkeringsgerechtigde. En dat terwijl ik altijd een zelfstandige vrouw was geweest. Ik miste het werken en de sociale contacten heel erg,” vertelt Lumi. Er was ondanks haar werkervaring en diploma’s lange tijd geen werkgever die het aandurfde. ”Zodra ze hoorden over mijn beperking was het klaar.” Lumi gaf niet op en ontving uiteindelijk via het UWV een Wsw-indicatie waarmee ze bij WVS een nieuwe start kon maken.
Inzetten optaal
Inmiddels ruim dertien jaar geleden werd onze Roemeense eerst gedetacheerd als administratief medewerkster bij een Steenbergse school, waarna ze vervolgens binnen WVS een aantal soortgelijke opdrachten deed en tot twee keer toe deel uitmaakte van onze cliëntenraad. Toch bereikten haar mogelijkheden hun plafond. Lumi liep stuk op de Nederlandse taal; ze beheerste niet genoeg vaardigheden om haar carrière naar een hoger plan te brengen. WVS vond de oplossing in een spoedcursus Nederlands voor hoger opgeleiden bij EBC Taleninstituut. “In twee weken tijd hebben ze me daar helemaal ondergedompeld in Nederlands spreken, lezen en schrijven. Ongelofelijk, wat een verschil dat maakte. Mijn man wist niet wat hij hoorde toen ik klaar was met de cursus.”
Trucs en bruggetjes
Maar het moeilijkste blijkt niet het bijbrengen van de basis, maar het onderhouden en doorontwikkelen ervan. Ondanks dat bij Lumi thuis altijd Nederlands wordt gesproken en ze op het werk ook niet te verlegen is voor een praatje, verliest ze gaandeweg toch de draai in het correct schrijven en spreken ervan. Sinds drie jaar volgt ze daarom aanvullende taallessen bij WVS. Docent Cockie van de Kamer vertelt: “Toen Lumi met de lessen startte, ontdekte ik vrij snel dat ze een echte exacte denker is. Logisch natuurlijk met haar wiskunde-achtergrond. We behandelen samen de grammatica daarom nu op een systematische manier. Dat helpt. Ze pikt het heel snel op.” Een andere truc die Cockie en Lumi samen toepassen is de vergelijking met het Latijn. Deze klassieke taal stond aan de basis van zowel de Nederlandse als de Roemeense taal en vormt dus vaak een handig bruggetje. “Iemand iets leren is maatwerk. Je moet heel goed luisteren en ontdekken hoe iemand leert. En daar speel je dan op in,” aldus Cockie.
Taal helpt
Een andere uitdaging waar Lumi momenteel tijdens de taallessen aan werkt, is het schrijven van zakelijke correspondentie. “Ze wil alles graag heel goed doen. Zo ontstond ook haar wens om de mails en brieven naar klanten nog beter te kunnen schrijven,” vertelt Cockie. Daarom oefenen ze momenteel samen, naast de algemene digitale taallessen, ook nog op zakelijke schrijfopdrachten. Lumi krijgt bij De Kringloper vaak terug dat ze het verschil merken nu ze de taal beter beheerst.: “Het is heel fijn dat ik mezelf beter kan uitdrukken. Als iets me dwarszit op het werk, kan ik het tegenwoordig duidelijker met mijn leidinggevende bespreken. En dat lucht op. Taal is zo belangrijk!”