Blijf juist nu in elkaar geloven en het elkaar gunnen

De blog van Jos

Meestal kun je eigenlijk pas na afloop écht iets zinnigs zeggen over zo’n ingrijpende periode als waarin we nu zitten. Maar juist omdat we geen idee hebben hoe lang we in deze coronasituatie zullen verblijven, is het belangrijk om als organisatie enerzijds nu te handelen, maar ook tijd te maken om uit te zoomen. Een ding is zeker; we zijn hier samen in beland en we gaan er met elkaars steun ook weer uit komen!

Boerenverstand

Al sinds begin maart leven we als samenleving door de komst van het coronavirus in heel bijzondere omstandigheden. We zijn als groepsdieren genoodzaakt om afstand van elkaar te houden en hebben een gezamenlijke onzichtbare vijand. Als directeur van ons ruim 2500 mensen tellende leerwerkbedrijf zet ik mijn emoties op gezette tijden heel bewust even aan de kant om te focussen op de praktische en strategische zaken. Met gezond boerenverstand proberen we hier samen alles zo goed mogelijk te organiseren.

Verbinding behouden

We werken bij WVS met een diverse groep mensen en meer dan ooit vraagt ons vak om maatwerk. Met extra aandacht voor elkaars angst en spanning, maar ook voor hoop en houvast in de structuur die het dagelijkse werk biedt. Want hoezeer we ook rekening hebben gehouden -en nog steeds doen- met een totale lockdown van ons land, draaien we als WVS gelukkig vooralsnog door. Een baan en werk zijn namelijk niet alleen van belang voor iemands levensonderhoud, maar vormen ook een deel van zijn of haar ‘familie’ en van het sociale vangnet. Kunnen en mogen werken is voor veel mensen een belangrijke factor in het behoud van eigenwaarde en het helpt enorm bij het voorkomen van vereenzaming. Naast dat we op de werkvloer maatregelen nemen volgens de landelijke RIVM-richtlijnen, zoeken we daarom ook veel contact met onze mensen die thuis zijn komen te zitten de afgelopen tijd. Verbinding behouden in een tijd van afstand is extra belangrijk. 

Richtlijnen

En laat ik eerlijk zijn…het was en is een behoorlijke uitdaging om in onze diverse werksituaties bij WVS de RIVM-richtlijnen steevast door te voeren. Praktisch gezien; want hoe hanteer je de ‘1,5 meter regel’ in een productiehal waar 100 mensen werken? Maar zeker ook sociaalpsychologisch gezien; verandering van gedrag is spannend en lastig voor een mens en heeft tijd nodig om te beklinken. Zeker in een periode waarin al zoveel onzeker en onduidelijk is, valt het niet altijd mee om op het werk ook nog eens je vertrouwde wereld aan te moeten passen.
Gelukkig hebben onze leidinggevenden met ongelofelijk veel creativiteit en aanpakkersmentaliteit ons bedrijf corona-proof gemaakt. Dankzij hen en onze medewerkers zijn we nog steeds in staat om te blijven draaien en onze klanten zo goed mogelijk te helpen. Groot respect voor al onze postbezorgers, onze schoonmakers, de dames en heren in de groenvoorziening, onze gedetacheerde medewerkers en iedereen die werkzaam is op de industriële vestigingen van WVS!

Samenwerkingen onderhouden

Dát we zullen moeten herstellen van de coronaperiode is zeker; op menselijk vlak, maar zeker ook zakelijk gezien. Het is juist nu extra belangrijk om de keten zo goed mogelijk in stand te houden en samenwerkingen te onderhouden. Om, waar veiligheid en gezondheid het toelaten, door te werken en zoveel mogelijk continuïteit in productie en levering te borgen. Dat alles maakt de doorstart na deze periode zo veel gemakkelijker. We moeten het elkaar gunnen en in elkaar blijven geloven, als mensen én als zakelijk partners.

Koesteren

Wat hadden we graag zonder zorgen de lente ingeluid, vrije zonnige zondagen met familie en vrienden doorgebracht en in vanzelfsprekende goede gezondheid vooruitgekeken. Maar een moeilijke periode als deze geeft ook interessante stof tot nadenken. We hebben de gelegenheid om er iets positiefs uit te halen, als we het willen zien. Ik persoonlijk hoop dat we de waardering en aandacht die we nu ervaren voor elkaar ook hierna vasthouden. Dat we misschien eens achter onze oren krabben en overwegen om werk wat dichterbij huis uit te besteden en meer te investeren in onze regionale en landelijke economie. Laten we in ieder geval elkaar en het leven koesteren, want zolang we dit samen dragen, komen we er zeker!

Recente berichten