|

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Een natuurlijke aanleg voor schoonmaken en van je passie je werk maken. Dat deed Naima El Harroutie! Als jonge vrouw kwam Naima in 2021 via het ontwikkeltraject bij WVS Schoonmaak terecht. Dat zij een echte doorzetter is bleek al op jonge leeftijd. Naima is 20 jaar als zij alleen naar Nederland komt. Een spannend avontuur want Naima kon soms nog stoeien met de Nederlandse taal en had nog geen ervaring in de schoonmaakbranche. Desondanks was ze vastberaden en wist zij door haar doorzettingsvermogen dat het wel goed moest komen.

Eenmaal na het afronden van haar inburgeringscursus was het tijd voor een volgende stap: werk. In 2021 startte zij daarom met het ontwikkeltraject bij WVS Schoonmaak. Ze vertelt: “Ik vond het héél erg spannend. Werken in een nieuwe omgeving met mensen die ik nog niet ken, ging mij niet in de koude kleren zitten. Ik sprak de Nederlandse taal naar eigen idee nog niet goed genoeg dus ik communiceerde bijvoorbeeld door dingen aan te wijzen of omschrijvingen te geven. Grappig genoeg begrepen mijn collega’s mij al snel. Dat zorgde ervoor dat ik de taal sneller onder de knie had en dat gaf mij vervolgens zelfvertrouwen. Want het geloof in mijzelf, heb ik ook lange tijd niet gehad.”

Stof tot nadenken

Zo zegt Naima: “Ik ben erg perfectionistisch. Bij mij thuis staat het servies afgestoft en netjes opgedekt in de vitrinekast én maak ik dagelijks alles intensief schoon. Fijn dat het altijd schoon is maar het perfectionisme heeft ook een andere kant. Doe ik het wel goed? Maak ik geen fouten? Vragen waarmee ik mijzelf soms helemaal gek maakte.” Als je het haar voorvrouw Jolanda Braspenning vraagt, was die onzekerheid helemaal niet nodig. “Het schoonmaken ging Naima erg goed af. Ze heeft er gevoel voor en binnen een paar weken was het alsof zij dit al jaren doet!” Ondanks haar faalangst bleef Naima volhouden, en met succes. “Deze topper heeft de SVS-opleiding gevolgd en in november 2021 met een mooi resultaat afgerond.” Jolanda vervolgt: “Bij de SVS-opleiding leren deelnemers praktisch, veilig en ergonomisch verantwoord schoonmaken volgens de microvezelmethode.”

Werken geeft energie

Het afronden van de opleiding en het groeien van het zelfvertrouwen in het vak heeft Naima een enorme boost gegeven. Zo zegt zij: “Ondanks dat het soms moeilijk was, geeft werken ook energie. Ik zit bij WVS Schoonmaak erg op mijn plek omdat ik houd van doorpakken en ik ben graag in contact met mijn collega’s. We kletsen over wat ons in ons dagelijks leven bezig houd maar we sparren ook of we nog steeds efficiënt werken en of we tegen bepaalde dingen in ons vak aanlopen. Dat houdt ons scherp op de werkvloer. Het is voornamelijk zelfstandig werk maar je moet het ook samen doen. Door elkaar te helpen, verbeteren we ook de kwaliteit die we afleveren. Immers geldt toch voor iedereen: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd!

Recente berichten