Gezonder werk door eyeopeners en uitvindingen

WVS stuurt op alle afdelingen steeds meer aan op duurzame inzetbaarheid van haar mensen. Onlangs rondden we in dat kader bij onze afdeling groenvoorziening het project ‘Fysieke belasting’ af. Met flink wat eyeopeners en slimme nieuwe plannen!

Onderzoek

Bedrijfsleider groenvoorziening Harmen Metz licht toe: “We merkten dat vooral bij oudere medewerkers, veel uitval was vanwege klachten aan knieën, rug en andere delen van het bewegingsapparaat. Het was tijd voor onderzoek.” Zorgverzekeraar CZ werd onze partner in dit project door middel van financiering én advies. We schakelden een bedrijfsfysiotherapeut in die de werksituaties van onze mensen in kaart bracht en ons aan de hand van foto’s en video’s liet zien waar verbeterpunten zaten. Er kwam vervolgens een plan van aanpak met aanbevelingen voor onder meer werkprotocollen en werktechnieken.

Uitrollen

Het komende jaar rollen we dat plan van aanpak uit en leiden we medewerkers op volgens het train-de-trainerprincipe. Het moet er uiteindelijk onder meer toe leiden dat het verzuim daalt, geeft Metz aan. “Behalve dat het terugdringen van fysieke belasting goed is voor onze mensen, is er ook een economisch belang. We hopen dat de productiviteit van onze medewerkers stijgt.”

Slimme heggenscharen

Naast dit project draait momenteel ook de pilot ‘Groen gedragen’ op de afdeling van Metz. “Hierbij hebben we het doel om het scheren van hagen met een motorheggenschaar toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.” Hoe we dat doen? Door te pionieren! We gaan de heggenscharen voorzien van sensoren die enerzijds meten of de gebruiker op de juiste hoogte en richting knipt en anderzijds adviseren in rust- en werktijden. Daarnaast gaan we steeds meer met elektrische heggenscharen werken om het gewicht van het gereedschap te verlagen en trillingen en lawaai te verminderen. Daarmee verminderen we ook nog de CO2-uitstoot. Mooi meegenomen!

Recente berichten