In de startblokken met leerwerktraject Logistiek

|

Mocht je zondags door de polder van Fijnaart rijden, dan kan het zomaar zijn dat je Hussein Omar (27) tegenkomt op zijn hardloopschoenen. De jonge Somalier, die momenteel bij WVS het leerwerktraject Logistiek volgt, rent met gemak 10km en is op de werkvloer net zo’n snelle jongen. “Je hoeft Hussein maar één, hooguit twee keer iets te zeggen en hij snapt het,” vertelt zijn WVS-werkleider Toon Hellemons.

Als je Hussein ziet rondrijden op de elektrische meerij-pallettruck (EPT, red.), zou je niet zeggen dat hij nog maar vier maanden bij WVS meedraait. Sterker nog: wanneer hij in 2016 vanuit Somalië naar Nederland vlucht met zijn broer en schoonzus, heeft hij zelfs nog nooit gewerkt. Het is niet dat hij niet wilt, maar in het plattelandsdorpje waar hij opgroeit is er simpelweg geen werk. Eenmaal in Nederland kan Hussein via het Werkplein Hart van West-Brabant onder andere bij De Kringloper aan de slag. Daar wordt zijn interesse voor magazijnwerk geboren en besluit hij zich verder te willen ontwikkelen in de logistiekbranche.

Familietrekje

En dan blijkt de appel in Husseins geval toch niet ver van de boom te vallen: “Mijn vader reed met goederen tussen de hoofdstad Mogadishu en de rest van het land. Eigenlijk werkte hij dus ook in de logistiek!” ontdekt hij trots terwijl hij zijn verhaal aan ons vertelt. Tijdens de zes maanden dat kandidaten bij WVS de leerlijn Logistiek volgen, leren ze de basisbeginselen van het werk in de logistieke sector. De focus ligt hierbij met name op magazijnwerkzaamheden. Wat komt daar nou zoal bij kijken? Denk aan machinebeheersing van een handpompwagen of elektrische meerij-palletwagen, maar ook aan het secuur en efficiënt laden en lossen van een container of vrachtwagen. Daarnaast wordt er kennis bijgebracht over veilig werken en er is veel aandacht voor het ontwikkelen van werknemersvaardigheden zoals verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en communicatie.

Taalontwikkeling

Toch is het Hussein niet alleen te doen om de logistieke ervaring bij WVS. “Ik wil graag beter Nederlands leren. Dat is overal belangrijk voor. Op het werk, maar bijvoorbeeld ook in het ziekenhuis of de supermarkt.” Om taalontwikkeling te ondersteunen krijgen kandidaten in het leerwerktraject Nederlandse les via e-learning. Alle lesmodules vinden met begeleiding plaats achter de computer en zijn inhoudelijk afgestemd op het opbouwen van relevante branchegerelateerde woordenschat. Tijdens het praktijkwerk en in de pauzes spijkeren de kandidaten op een informele manier hun spreektaal en algemene kennis van het Nederlands bij.

Talent

Volgens werkleider Toon is Husseins sterkste eigenschap de combinatie tussen zijn rust en oplossend denkvermogen. “Alle nieuwe kandidaten in onze leerwerktrajecten krijgen dezelfde startoefening waarbij ze een lange balk tussen twee pallets door moeten manoeuvreren. Een lastig klusje, want het vraagt om ruimtelijk inzicht. Gaat bij bijna iedereen mis de eerste keer. Hussein nam zijn tijd, dacht in stilte even logisch na en reed dat ding er zo, hup, tussendoor!” Hussein zelf hoopt bij WVS nog te groeien in het orderpicken. Omdat hij graag goed in de gaten houdt wat er om hem heen gebeurt, verliest hij soms zijn focus tijdens het tellen. Tja, omgevingsbewustzijn is een hele goede eigenschap voor een EPT-chauffeur, maar minder handig voor een orderpicker. “Dan vergeet ik alles weer op te schrijven. Niet zo goed hè?” zegt hij verlegen.

Baanperspectief

Met een beetje geluk trekt de werkgelegenheid na de coronacrisis weer aan en kan Hussein uitkijken naar een werkstage met potentieel jaarcontract bij een regionaal logistiek bedrijf. Dat de weg van ontwikkeling naar arbeidsplaats na een leerwerktraject bij WVS zo kort blijkt, is te danken aan de samenwerking met het Werkplein Hart van West-Brabant en uitzendbureau Randstad. Toon wenst zijn Somalische pupil het beste: “Een werkgever mag blij zijn met iemand als Hussein. Zijn inzet en motivatie zijn top, hij is fysiek sterk, komt z’n afspraken na en is klant- en resultaatgericht. Wat wil je nog meer?”

Recente berichten