Rons kans op meer glans: van stagiaire naar glasbewassingbaas

||

Geloof het of niet, maar Ron Schouwenaars werd geboren met een glasdoek in zijn hand en het sop stromend door de aderen. De kersverse voorman glasbewassing bij WVS Schoonmaak poetste zichzelf in 25 jaar succesvol binnen het bedrijf omhoog van schoonmaakstagiaire naar bevlogen teamleider:“Tevreden klanten en een glimlach op het gezicht van mijn mensen, daar doe ik het voor.”

Ron staat ons al op te wachten als we hem komen interviewen op een van zijn werklocaties. Zijn team glazenwassers zit op afstand gezellig bij elkaar in de kantine van opdrachtgever gemeente Etten-Leur. “We hebben net pauze. Oh en ik heb appelflappen gehaald voor iedereen. Even een kleine opsteker. Belangrijk!” straalt de Roosendaalse voorman bescheiden. Ron heeft nog maar sinds oktober 2020 zijn nieuwe functie, maar het is meteen duidelijk dat hij oprecht hart heeft voor zijn mensen. Terwijl hij zijn traktatie aan de collega’s uitdeelt, gaat zijn telefoon. “Sorry hoor,” verontschuldigt hij zich. “Dit gaat de hele dag zo. Maar goed, dat hoort erbij in deze baan.”

Aanspreekpunt met aandacht

Hoe benaderbaar Ron ook is, hij moest er wel even aan wennen om overal het aanspreekpunt voor te zijn: “Je zit als het ware overal tussenin en het is mijn taak om iedereen tevreden te houden. Soms best een uitdaging hoor.” In zijn functie als voorman heeft Ron direct contact met de klant, stuurt hij zijn eigen team glazenwassers aan en schakelt voor planning en administratie met het bedrijfsbureau van WVS Schoonmaak. Operationeel manager Mady van der Wekke vult aan: “Toen deze functie vrijkwam, wisten we heel snel dat we Ron deze kans wilden bieden. Hij is een enorme vakidioot, heeft echt aandacht voor zijn mensen en gaat het gesprek aan. Ook met de klant. Super!”

Inzetten op kwaliteiten

Ron was in zijn vorige functie als glazenwasser al onderdeel van het team waar hij nu voorman van is. Die overgang van directe collega naar leidinggevende was even zoeken, maar verliep uiteindelijk heel natuurlijk: “Het duurde een tijdje voor ik van iedereen het vertrouwen had en ze eraan gewend waren dat ik niet altijd meer meewas. Er zijn zoveel andere belangrijke taken bijgekomen in deze baan die mijn tijd innemen.” En vervolgens grapt hij trots: “Al heb ik hier vanochtend vroeg nog wel even lekker zelf de ramen van het kerkje gewassen hoor. Half uurtje werk joh!” Het grote voordeel van zijn ervaring vindt Ron dat hij de sterke punten en de uitdagingen van de werklocaties en zijn collega’s al kende en er dus op kan voorsorteren. “Het is de kunst om mee te denken met de klant én in de gaten te houden wat werkt voor mijn mensen. Ik probeer iedereen vanuit zijn eigen kwaliteit op een opdracht in te plannen.”

Vooruitdenken en werk zien

Als jochie groeit Ron op in een echt horecagezin, waar reinheid hoog in het vaandel stond. “Je moet vooruitdenken, zeg ik altijd. En werk zien. Dat heb ik van mijn moeder. Want waar je gasten ontvangt, moet het schoon zijn. Dus poetsen kon ik wel,” lacht hij. Tijdens zijn middelbareschooltijd loopt Ron stage bij WVS op de vliegbasis in Woensdrecht en komt hij in zijn vrije uren zelfs in dienstverband. Dat blijkt succesvol en na een tijd stroomt hij door naar de afdeling glasbewassing, wordt hij bijgeschoold in het vak en krijgt hij steeds meer verantwoordelijkheid. “Ron is het afgelopen halfjaar nog zorgvuldiger en zelfstandiger geworden. Dat past ook bij de rol die hij nu heeft. Wij geven hem het vertrouwen om situaties zelf in te schatten en op te lossen en hij pakt het goed op,” vertelt Mady tevreden. Ook Ron zelf is blij met zijn huidige functie als voorman: “Ik had als jong manneke in de schoonmaak nooit kunnen bedenken waar ik nu sta. Gaaf toch?”

Recente berichten