Kilometers en kilo’s met Kringloperkoerier Ricardo

||

Boeken en school waren niet zo zijn ding, maar onderweg zijn en lekker aanpakken des te meer. Ricardo Roks kwam na zijn VSO-opleiding als ‘jong menneke’ in dienst bij WVS en rijdt inmiddels met zijn collega John voor De Kringloper heel West-Brabant rond om inboedels te leveren en op te halen.

“Als je het mij zou vragen, dan wil ik nooit meer iets anders!” zegt Ricardo vol overtuiging als je hem polst naar hoe hij zijn werk als koerier voor De Kringloper vindt. “Ik kom bij de mensen thuis, ben lekker op pad met de bus en heb een hele goede collega naast me. Wat wil ik nog meer?” Maar dat was ooit wel anders. De jonge Willebrorder maakte een moeilijke schooltijd door waarvan hij zich met name nog het grove gepest herinnert. Pas wanneer hij in het speciaal onderwijs op De Kameleon terechtkomt, vindt hij de veilige basis om aan zijn ontwikkeling en toekomst te werken.

Aanpakker

Zo mocht hij daar onder schooltijd stagelopen bij WVS en belandde hij op de afdeling Groenvoorziening. Daar ontdekte Ricardo dat hij weliswaar wel de spierballen heeft voor het groenwerk én dat hij graag buiten aan de slag is, maar ook dat hij – naar eigen zeggen –  geen groene vingers heeft. Gelukkig komen er andere opties op zijn pad en start de 23-jarige aanpakker na zijn middelbareschooltijd met een baan op onze industriële afdeling in Etten-Leur. Dat gaat hem goed af en vrij snel stroomt Ricardo door naar een externe WOL-plek bij Nature’s Choice. Daar leert hij nog zelfstandiger werken en proeft hij van de mogelijkheden én moeilijkheden van het werken in een commercieel bedrijf. Maar de belangrijkste ontdekking die hijdoet is dat hij niet gemaakt is om stil te zitten. “Ik ben iemand die eropuit moet,” weet hij heel duidelijk.

Aanleg

WVS-detacheringsconsulent Rien Tak licht toe: “Ricardo komt uit een gezin waarin zijn ouders beiden taxi rijden. Hij was als kind altijd op zijn skelter buiten op pad. Dat ‘onderweg zijn’ zit dus in zijn bloed. De kunst was om hem te helpen aan een werkplek waar die aanleg tot zijn recht komt.” En dat het vertrekken vanuit iemands kracht vruchten afwerpt, blijkt wel: Ricardo rijdt en sjouwt inmiddels al weer zes maanden succesvol flink wat regionale kilometers en kilo’s voor De Kringloper.

Lolletje

“Het lastigste is wanneer we boze klanten hebben of iemand moeten teleurstellen. Gebeurt gelukkig niet vaak, maar daar moest ik wel mee leren omgaan,” bekent Ricardo. Ook de drukte in het koeriersvak speelt hem soms even parten, maar dat gaat steeds beter dankzij de rust die zijn collega John hem in de bus biedt. De twee mannen vormen een gouden duo waarbij de rollen duidelijk zijn verdeeld: “John is de chauffeur en richt de bus in. Ik bel bij mensen aan en sjouw alles van en naar de bus. Altijd met een lolletje onder mekaar natuurlijk. Dat hoort erbij!” lacht Ricardo.

Vaderschap

Een nieuwe baan is niet de enige uitdaging die hij aanging het afgelopen jaar. Ricardo werd namelijk vader van een zoontje: “Ik hoop dat hij later met net zoveel plezier naar zijn werk gaat als ik. En dan maakt het niet uit of hij nou directeur of koerier wordt.” Zijn kersverse ouderrol maakt dat hij serieuzer is gaan nadenken over wat hij wil in het leven. Zo maakte zijn hobby als dj plaats voor het klussen aan het nieuwe huis van zijn jonge gezin en voor het behalen van een heftruckcertificaat.

Gegroeid

Naar de sportschool gaan, blijft Ricardo wél doen ondanks zijn drukke leven. “Daardoor voel ik me sterk en fit. Dat heb ik nodig in dit werk. En ik maak er mijn koppie leeg. Ook belangrijk!” vertelt hij. John vult hem aan: “Ricardo is echt gegroeid de afgelopen maanden. Hij maakt beter contact met klanten en denkt steeds meer vooruit. Hij is assertiever en zelfstandiger.” De jonge vader straalt als hij zijn collega hoort vertellen en is stiekem best een beetje trots op hoe goed hij het voor elkaar heeft gebokst. Vol gas vooruit, Ricardo!

Recente berichten