|

Kyara echte go-getter in het groen

Groenonderhoud mannenwerk? Dat maak je de stoere Kyara van Gurp (20) niet wijs. Als een van onze jongste vrouwelijke medewerkers in het groen weet ze van aanpakken en behaalde ze onlangs vol trots haar eerste MBO-praktijkverklaring: “Ik zie hier bij WVS pas dat ik veel meer kan dan ik dacht!”

Zo zelfverzekerd als ze overkomt, zo spannend was het voor Kyara stiekem toen ze anderhalf jaar geleden met haar stage bij WVS startte. “Ik lijk wel stoer, maar dat is maar de buitenkant hoor”, vertelt ze verlegen. “Op school kwam ik niet zo goed uit de verf en dat maakte me best onzeker. Ik hoopte zo dat het beter zou zijn als ik zou gaan werken.” De jonge Etten-Leurse begint na het praktijkonderwijs eerst met een stageplaats in een tuincentrum, maar ontdekt daar dat ze met haar handen wil werken: “Het liefst wilde ik aan de slag in het groenonderhoud. Mijn vader werkt ook in dit vak en mijn opa was tuinder, dus het voelt vertrouwd. Niet prullen, maar lekker buiten bezig zijn. Dat is mijn ding.”

Werk aan de winkel

Kyara’s motivatie zag leidinggevende Gertjan van Eekelen meteen, maar er was ook nog werk aan de winkel. “Al gauw ontdekten we dat we met haar moesten werken aan veel meer focus. Kyara wilde heel graag hard werken en goedbedoeld collega’s helpen, maar ze was te snel afgeleid en liep dan vervolgens achter met haar eigen taken, ” licht hij toe. Zijn jonge pupil glimlacht en bevestigt: “Dat was op school ook altijd een probleem, maar nu leer ik er in de praktijk eindelijk beter mee omgaan.” Door de persoonlijke begeleiding en het structureel werken in stappen, boekt Kyara in korte tijd flink vooruitgang. Zoveel zelfs dat ze met Gertjan het traject voor een MBO-praktijkverklaring Basis Groenonderhoud succesvol doorloopt. “Ze heeft nu een officieel erkend papiertje waarop staat welke deeltaken ze zelfstandig kan uitvoeren en dat geeft haar zichtbaar zelfvertrouwen. Daar doen we het voor.”

Wie schrijft die groeit

Een ander punt waaraan met Kyara werd gewerkt is haar schrijfvaardigheid. “Het lijkt zo simpel, maar goed kunnen schrijven staat aan de basis van jezelf ontwikkelen. Natuurlijk leren we onze mensen veel in de praktijk, maar je moet uiteindelijk ook kunnen reflecteren en jezelf verwoorden,” vertelt Gertjan. Als leidinggevende en praktijkbegeleider van Kyara roosterde hij werktijd in waarin zij de opdrachten kon maken die bij het traject tot de MBO-praktijkverklaring horen. “Zat ik daar…in onze schaftkeet met pen en papier. Klinkt gek, maar het heeft echt geholpen. Je moet mijn handschrift eens zien nu. Stukken beter!” knipoogt ze.

Fouten maken mag

De jonge groenvrouw vindt zelf vooral dat ze gegroeid is in het ontvangen van feedback. “Vroeger was ik zo bang voor kritiek. Dan dacht ik dat ik echt iets verkeerd had gedaan en werd ik nog onzekerder. Hier heb ik geleerd dat die feedback bedoeld is om me te beter te maken. Ik mag fouten maken en ervan leren.” Gertjan is het met haar eens en voegt toe dat zo’n leerproces alleen kan plaatsvinden als de sfeer onderling goed is: “Je hebt vertrouwen in elkaar nodig. En dat moet groeien. Dat geldt voor het hele team en iedereen draagt daaraan bij.” Kyara vult aan: “In onze ploeg mag iedereen zijn wie hij is en ik dus ook. Ik voel me er helemaal bij horen.”

Werken aan de toekomst

Helemaal passend bij de aanpakkersmentaliteit op het werk, is Kyara ook in haar vrije tijd actief en betrokken. Zo werkt ze als EHBO-vrijwilliger bij het Rode Kruis en ondersteunt ze met medische zorg tijdens evenementen in de regio. “Maar nu ben ik vooral bezig met het halen van mijn rijbewijs. Wie weet mag ik misschien ooit wel de werkbus besturen!”, zegt ze terwijl ze met een schuin oog naar haar leidinggevende kijkt. “Oh en ik zou heel graag net als mijn vader de certificaten halen om met machines te mogen werken. Bosmaaiers en kettingzagen bijvoorbeeld. Dat vind ik ook gaaf.” Kyara heeft plannen genoeg en stapsgewijs werkt ze aan haar toekomst. “Ik kom elke dag moe maar voldaan thuis. Dan plof ik op de bank en ben ik stiekem toch best trots op mezelf.”

 

Recente berichten